رزین اپوکسی و کاربرد آن

ساخت وبلاگ

رزین اپوکسی

رزین اپوکسی از خانواده رزین های دو جزئی است که شامل (پایه رزینی) و هاردنر است. این دو جزء باید به نسبت مشخص و بنا بر فرمولاسیون و کاربرد آن با یکدیگر ترکیب شوند و پس از آن روی سطح یا قالب دل خواه استفاده شود.

رزین اپوکسی ترکیب طبیعی یا مصنوعی بسیار چسبناک است که معمولاً در الکل قابل حل است ولی در آب حل نمی‌شود. رزین های اپوکسی در جهان به عنوان رزین های مناسب برای کارهای هنری و دست ساخت دسته بندی شده اند. این رزین ها عوارض سمی بسیار کمتری داشته و در اتاق کارهایی با تهویه مناسب به راحتی می توان از آنها استفاده کرد. از رزین های اپوکسی برای ساخت زیورآلات مصنوعی استفاده می شود. یکی از دغدغه های اصلی هنرمندان سفت شدن رزین است که با دقت در نسبت تخلیط هاردنر و اپوکسی برطرف می شود.

این رزین ها برای سفت شدن به کوره (پخته شدن) نیاز ندارند. آنها در مجاورت هوا به تدریج سفت می شود.این ماده بعد از گذشت 1 روز کاملاً خشک شده ولی 3 تا 7 روز طول می کشد تا به نهایت سختی خود برسد و پیوندهای بین رزین و هاردنر استحکام یابد.

پیشرفت فنّاوری بشر پی برد که این ماده می‌تواند به پلیمر تبدیل شود و کمی بعد از آن رزین‌های مصنوعی کشف شد و در اکثر موارد پلیمرها با رزین مصنوعی ساخته می‌شود که ارزان‌تر و تصفیه راحت‌تری دارد.

این رزین ها برای سفت شدن به کوره (پخته شدن) نیاز ندارند. آنها در مجاورت هوا به تدریج سفت می شود.این ماده بعد از گذشت 1 روز کاملاً خشک شده ولی 3 تا 7 روز طول می کشد تا به نهایت سختی خود برسد و پیوندهای بین رزین و هاردنر استحکام یابد.

کاربرد رزین اپوکسی

استفاده از رزین‌های اپوکسی امروزه از پرکاربردترین مواد در مصارف مختلف هستند. استفاده از آن‌ها تنها به صنایع پوششی محدود نمی‌شود و در صنایع مختلف مانند هوافضا، عمران، صنایع اتومبیل و بسیاری دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رزین‌های اپوکسی مقاومت شیمیایی دارند و در برابر خوردگی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند به همین خاطر بااینکه جز دسته رزین‌های مصنوعی گران قیمت هستند ولی کاربرد فراوانی در صنعت و هنر دارند.

انواع رزین اپوکسی

رزین اپوکسی دارای انواع متفاوتی است که هرکدام کاربرد مخصوص خود را در صنعت و هنر دارند. رزین‌ها بر دو اساس نحوه خشک شدن و کاربرد آن‌ها تقسیم می شوند. رزین اپوکسی بر اساس نحوه خشک شدن به دو دسته تقسیم می‌شوند.

1. رزین تک جزئی

این نوع از رزین به‌سرعت در مجاورت با هوا خشک می‌شوند. از رزین‌های تک جزئی می‌توان به انواع چسب‌ها و براق‌کننده‌های صنعتی برای سنگ‌ها اشاره کرد.

2. رزین چند جزئی

این نوع از رزین همان رزین اپوکسی است که از ترکیب رزین و هاردنر ساخته می‌شود. رزین‌های اپوکسی برای کارهای حجمی استفاده می‌شود.

نوعی دیگر از دسته‌بندی رزین‌ها برحسب کاربرد آن‌ها است. انواع رزین‌ها برحسب کاربرد عبارت‌اند از:

1. رزین پلی استر

این نوع از رزین برای کارهای صنعتی و هنری مانند مجسمه‌سازی بسیار مورداستفاده قرار می‌گیرد. قیمت رزین پلی‌استر ارزان‌تر از نوع رزین اپوکسی است. دلیل آن استفاده زیاد از این رزین و فروش آن در حجم‌های زیاد است. این نوع از رزین در هنگام تولید دارای بخارهای بسیار سمی بوده و باید در محیطی با تهویه قوی و رعایت شرایط ایمنی تهیه شود. برای رنگ‌کاری رزین پلی استر از جوهر رنگ استفاده می‌شود.

2. رزین اپوکسی

رزین اپوکسی نوع دیگری از رزین است که برای فعالیت‌های هنری مانند ساخت انواع مجسمه‌ها و زیورآلات مصنوعی از آن استفاده می‌شود. رزین اپوکسی همچنین در صنایع هوافضا، ساختمان‌سازی و عمران، صنایع اتومبیل‌سازی و صنایع پوششی کاربرد فراوان دارد. این نوع از رزین اندکی گران‌تر است ولی در عوض بخارهای سمی آن بسیار کم بوده و برای پخت نیاز به کوره ندارد. رزین اپوکسی برای کارگاه‌های کوچک و همچنین مصارف خانگی بسیار مناسب‌تر از رزین پلی‌استر است.

انواع دیگری نیز از رزین‌های موجود در صنعت تولید می‌شوند که دارای کاربردهای متفاوت در صنعت و هنر هستند. از جمله این رزین‌ها می‌توان به رزین وینیل‌استر و پلی اورتان اشاره کرد.

ویژگی های رزین اپوکسی

مقاومت مکانیکی بسیار بالا

تحمل 5 تن فشار لاستیک در هر سانتی متر مربع

بهتر است آن را در داخل ساختمان استفاده کنید.

رزین اپوکسی آتش زا نیست ؛ ولی ضد حریق هم نیست.

مقاومت شیمیایی خوب در برابر اسیدها

نوع خاصی از رزین اپوکسی میتواند هادی الکتریسیته ساکن باشد.

چسبندگی عالی به سطح

رسانا نیست و تا حدودی عایق جریان الکتریسیته است (البته می توان آن را رسانا کرد)

جرم نمی گیرد،چربی و انواع آلودگی از روی آن به راحتی پاک می شود.

مقاومت دمایی رزین اپوکسی پس از خشک شدن خوب است. به طوری که تا60 درجه به صورت مداوم و نهایتاً 80 درجه به صورت لحظه ای می تواند تحمل کند و ذوب نشود.

سر بودن (لیز شدن سطح) کمتر از کاشی و سرامیک است.

تنوع رنگی نامحدود دارد و میتواند با محیط سازگاری کامل پیدا کند.

چگونه یک سایت آماده داشته باشیم؟...
ما را در سایت چگونه یک سایت آماده داشته باشیم؟ دنبال می کنید

برچسب : رزین, اپوکسی, هاردنر, نویسنده : مهسا کیمیا پور farmer13 بازدید : 271 تاريخ : شنبه 19 بهمن 1398 ساعت: 17:48